3D-mallinnus osana suunnittelijan arkea

Virtuaalitodellisuus integroituu osaksi suunnittelijankin arkea valtavalla nopeudella. Kun Capture Design Oy vuonna 2014 aloitti toimintansa, tavoitteena oli luoda 3D-painotteinen suunnittelutoimisto. Asiakaskunta alkoi muodostua muista suunnittelijoista, kiinteistö- ja rakennusalan yrityksistä sekä markkinoinnin ammattilaisista. Nyt kysyntä on keikahtanut 3D-mallinnuksesta liikkuvan kuvan ja virtuaalitodellisuuden puolelle.

Mallinnuksen mahdollisuudet

3D-visualisointi eli rendaus tarkoittaa prosessia, jossa 3D-mallinnusohjelma luo kuvan ohjelmalla tuotetusta suunnitelmasta. 3D-mallinnus auttaa suunnittelijaa esittelemään asiakkaalleen havainnollisesti tulevat tilaratkaisut. Harkittu sommitelma ja yksityiskohtien tarkkuus tekevät visualisoinnista esteettisesti kiinnostavan. Kun projektin eri osapuolilla on eheä ja yhtenäinen kokonaiskuva lopputuloksesta, sujuu toteutuskin mutkattomammin.

Nopein askel 3D-visualisoinnista virtuaalitodellisuuteen on 360-asteinen panoramakuva. Tämä kuva syntyy niin ikään 3D-mallinnusohjelman avulla ja voidaan helposti esittää asiakkaalle virtuaalilaseja apuna käyttäen. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi yksinkertaiset Google Cardboard -virtuaalilasit. 360° -kuva ladataan tällöin yhteensopivan sovelluksen kautta älypuhelimeen, joka asetetaan laseihin. Kuvakulma on nimensä mukaisesti täydet 360 astetta ja tilantuntu visualisointeihin verrattuna selkeästi realistisempi. Tarkastelupisteitä lisäämällä on mahdollista käytännössä kulkea läpi koko tilan. Toimintaperiaate on Google Mapsin kaltainen.

3D sisustussuunnittelu
3D-mallin avulla syntyvät 360-asteiset panoramakuvat, videot ja visualisoinnit

 3D sisustussuunnittelu

Capture Designilla suunnittelun painopiste on liiketiloissa. Projektit vaihtelevat yksinkertaisesta 3D-visualisoinnista täysimittaiseen sisustussuunnitteluun. Fotorealistiset visualisoinnit toimivat parhaiten esitystä tukevana materiaalina ja tilojen ennakkomarkkinoinnissa. Virtuaalitodellisuuden ansiosta vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on lisääntynyt ja suunnittelu muuttunut osallistavammaksi. Toteutusta varten tarvittavat työkuvat syntyvät nopeasti, kun tilaratkaisut tehdään yhdessä asiakkaan kanssa visuaalista materiaalia tai virtuaalitodellisuutta hyväksi käyttäen.

Tilaratkaisut tehdään yhdessä asiakkaan kanssa visuaalista materiaalia tai virtuaalitodellisuutta hyväksi käyttäen

Vaikka toistaiseksi lisätty ja virtuaalitodellisuus liitetään vielä viihdekäyttöön, niiden integroituminen osaksi suunnittelijan arkea tapahtuu nopeasti. Lisätty todellisuus tarkoittaa keinotekoisesti tuotettujen elementtien lisäämistä todelliseen ympäristöön. Lisätty todellisuus on tullut monelle tutuksi Pokémon Go –pelin ansiosta ja vastaavia sovelluksia voidaan hyödyntää myös sisustussuunnittelussa. Kuluttajaa palvelevat esimerkiksi sovellukset, joissa on mahdollista tarkastella ostoslistalla olevan huonekalun istuvuutta omaan kotiin.

Yhteistyö kumppaniverkoston kanssa on tarjonnut Capture Designille uusia mahdollisuuksia 3D-mallinnuksen maailmasta. Erinäiset pelimoottorit ovat mahdollistaneet 3D-mallissa liikkumisen virtuaalilaseja ja liikeohjaimia apuna käyttäen. Parhaimmillaan tilassa voi avata ovia, siirtyä paikasta toiseen, säätää valaistusta tai vaihtaa pintamateriaaleja. Kokemusta täydentävät äänitehosteet. Tällöin saattaa kuulla vaikka omat askeleensa upouudella parketilla tai nauttia ulkoa kantautuvasta keväisestä linnun laulusta. Tulevaisuus on täällä!

Artikkeli on julkaistu ProInterior lehden painoksessa nro 2/2017